Meny Kontakt oss
×

Morten Smidesang Managing partner

morten@smidesanglyng.com (+47) 997 54 147

Norge inn i varmen igjen. Kina-avtale kan få stor betydning for norsk næringsliv.

Skrevet av: Morten Smidesang
Managing partner
morten@smidesanglyng.com
99754147

Det bilaterale forholdet mellom Kina og Norge har vært på frysepunktet siden 2010. Nå har en felles erklæring lagt lokk på en seks år lang konflikt og åpnet for økt handel og samarbeid mellom landene. Det er grunn til å juble for norsk næringsliv.

Kina ekspert Pål Bråthen, foto: Dagens næringsliv

Kina har de siste årene vært en viktig motor i den globale økonomien. Selv om landets vekst nå ligger på «bare» 6 % tilsvarer det nesten hele Italias økonomi årlig. Norge har langt på vei vært svartelistet fra å ta del i denne utviklingen. Frem til nå. 

Kina-ekspert Pål Bråthen mener et det er svært gledelig at avtalen nå er kommet i stand og at kinesiske myndigheter ønsker at forhandlingene om frihandelsavtalen gjenopptas raskt.

Dørene til viktige nettverk og store selskaper har vært stengt i 6 år, nå er de åpnet og det skaper et stort mulighetsvindu.

-Dette bør alle i norsk næringsliv, akademia, forskning og kulturliv glede seg over. Vi vil igjen kunne få særdeles viktig drahjelp fra politisk hold og statsminister Erna Solberg planlegger Kina besøk med en næringslivsdelegasjon til våren. Her bør norske bedrifter kjenne sin besøkelsestid og umiddelbart komme seg i posisjon til å ta del i de enorme mulighetene Kina byr på. Avtalen betyr at også store statseide selskaper i Kina nå vil være åpne for diskusjoner med norsk næringsliv. Dørene til viktige nettverk og store selskaper har vært stengt i 6 år, nå er de åpnet og det skaper et betydelig mulighetsvindu, sier Bråthen. 

Det har vært mye fokus på Kinas betydning for laksenæringen. Ifølge Bråthen er det all grunn til å tenke bredere om mulighetene i Kina. 

-I praksis ser jeg få begrensninger her. Nå vil alle innen energisektoren, «alt» innen det grønne skiftet, IT ikke minst inn mot offentlig Kinesisk virksomhet, helseteknologi, tjenesteyting av de fleste slag, turisme i alle ledd med flere gis enorme muligheter.

Pål Bråthen 25 års erfaring fra toppledelse med særlig fokus på teknologiselskaper. Han har bodd i Asia i 8 år, senest i 2013-2016 i Shanghai. Selv om han ser et stort potensial i Kina er han klar på at norske ledere må øke sin kunnskap om forretningskulturen i landet for å lykkes.  

-Kina har en helt annerledes forretningskultur enn vi har i Norge. Min erfaring er at betydningen av dette ofte undervurderes av norsk næringsliv. Man må tenke langsiktig, bygge relasjoner over tid og sette seg inn i hvordan man praktisk går frem i Kina for å oppnå suksess, avslutter han.