
Tradisjonell historiefortelling snudd på hodet
Tidligere i høst vant forskningsinstituttet SINTEF internasjonal pris for godt kommunikasjonsarbeid. En av de som står bak arbeidet er innholdsprodusent John-Ivar Eidsmo. Slik jobber han for å gi faktabasert kunnskap gjennomslag i konkurranse med lett underholdning og store overskrifter.
I tradisjonell historiefortelling bygger handlingen seg opp mot en spenningstopp. I digital historiefortelling er alt snudd på hodet. Her kommer konklusjonen med én gang, og deretter fortelles historien bak. Én av årsakene til dette er den enorme mengden innhold som produseres og konsumeres på digitale plattformer. Det blir tøff konkurranse om å fange brukerens oppmerksomhet, og derfor må innholdet ditt skille seg ut.
Innholdsprodusent i Smidesang & Lyng, John-Ivar Frelsøy Eidsmo, gir deg tips til hvordan du skaper blikkfang — og holder på seeren i mer enn fem sekunder.
Følger hjerterytme-frekvens
Vi scroller i gjennomsnitt over 180 meter hver dag på telefonene våre, ofte når vi er på farten og med forstyrrelser rundt, for eksempel på bussen til og fra jobb. Tempoet vi konsumerer innholdet i gjør at du har maks to sekunder på å fange seerens oppmerksomhet.
- Start med poenget. Hva er det første målgruppen skal se når de scroller nedover siden? Du må presentere noe, for eksempel en del av setning, som får de til å sperre opp øynene. Starten av en video er som overskriften i en avisartikkel, det mest spektakulære presenteres først, sier han.
Ta med seeren på en spennende reise, formidlet på veldig kort tid.
Når du først har fanget oppmerksomheten til seeren, handler det om å få vedkommende til å bli værende. Sørge for at personen ikke får et "kjedelig øyeblikk" og scroller videre. Det er viktig at det hele tiden skjer noe nytt og at du ikke fokuserer for lenge på én og samme ting.
- Ta med seeren på en spennende reise, formidlet på veldig kort tid. Jeg følger ubevisst en hjerterytme-frekvens gjennom videoen. Det må være noe som fanger øyet ditt. Du har mulighet til å bruke både tekst, lyd, grafikk, bilder og bevegelse, men pass på at alt spiller på lag, forteller han.
Dumme spørsmål og krystallklare budskap
Det Eidsmo jobber aller mest med er forskningskommunikasjon – formidling av faktabasert kunnskap som konkurrerer med underholdning og store overskrifter i nyhetsstrømmen. Det krever både pedagogiske evner og kreativitet når essensen av 4 år med forskning skal bli til 40 sekunder video.
- Jeg stiller ofte mange spørsmål og «dumme» spørsmål. Jeg er ikke en forsker, så de spørsmålene som naturlig dukker opp hos meg, ville også Ola Nordmann på Facebook stilt seg. Det er viktig å be om forenkling og forklaring. Kan vi få dette til å handle om ett, to eller tre enkle budskap? Det må være forskningsbasert og riktig, men likevel enkelt å forstå. Det meste vi ser og hører glemmes raskt, så hovedbudskapet må gjøres krystallklart for at det skal feste seg hos folk, sier Eidsmo.
Følger du en slags mal når du lager videoer?
- Nei. Jeg følger noen prinsipper, men tror ikke på det å bygge opp en video etter mal. Hvis jeg skulle hatt en sjekkliste på alt som skal skje når jeg åpner redigeringsprogrammet, hadde det blitt kjedelig og forutsigbart. For meg er det viktig å starte med blanke ark, kaste inn alle elementene og deretter begynne å koke det ned. Det er litt som å lage mat uten oppskrift. Du smaker deg hele tiden fram til noe, avslutter han.
Tre tips til historiefortelling på video
- Se på hva de beste gjør. Bit deg merke i alt og se hva som trigger eller engasjerer deg. Ikke hopp over annonsevideoene på YouTube eller nett-tv, her er det mye å lære.
- Bruk alle knepene du har i verktøyskuffa. Sett deg en ramme på 30 sekunder og tenk på hvor mange virkemidler du kan få plass til, samtidig som du holder det spisst nok til at det fester seg i folks minne og uten at det blir rot. Tenk hjerterytme-frekvens.
- Se alltid for deg mottakeren. Forestill deg personen som skal se videoen, omgivelsene rundt og hvordan vedkommende ville ha reagert på det du serverer.
Her er et eksempel på hvordan et komplekst tema, (i denne sammenhengen forskning fra SINTEF på induktiv lading), kan formidles mer visuelt og lettfattelig i en video på ett minutt:
Her er et annet eksempel fra nye Stavanger universitetssykehus, hvor de har bygget et 3D-studio som gir helsepersonell mulighet til å prøve det nye sykehuset før det er bygget.