
Derfor bør erfarne ledere lytte til yngre rådgivere
Å ansette folk som er bedre enn seg selv er et velkjent og godt råd. For mange av dagens ledere innebærer det å be om råd fra unge mennesker, med høyere digital kompetanse enn de har selv.

Når spillereglene endrer seg
Som nyutdannet markedsfører er det både spennende og skremmende å ta steget ut i arbeidslivet. Jeg er en ny spiller i et gammelt spill, hvor de fleste deltakerne har betydelig lengre fartstid på brettet. Likevel tror jeg at nettopp det å være ung kan være en fordel i dag. Et hurtig skiftende kommunikasjonslandskap har ikke endret prinsippene i markedsføring, men mange av virkemidlene er nye. Facebook er 10 år i år, Snapchat er 5 år. Facebook@Work er knapt 1 år. Da hjelper det ikke å se verden med gamle briller.
Kommunikasjon uten et klart mål
Jeg har inntrykk av at dagens ledere har tatt inn over seg at den digitale og sosiale kommunikasjonen har blitt en viktig del av markedsmiksen. De fleste virksomheter er da også til stede og aktive i sosiale medier. Det som slår meg i samtaler med ledere, er at relativt få har et bevisst forhold til hvorfor de er til stede på de sosiale mediene. Hva er det du skal oppnå?
«Vi er til stede i sosiale medier fordi at våre kunder er der».
Et typisk svar på spørsmålet om; hvorfor sosiale medier? Til stede er greit nok, men det blir ikke butikk av det. Stiller du en handelsmann det samme spørsmålet om hvorfor de er til stede i butikken sin, vil svaret trolig være mer målrettet, presist og utfyllende:
«Vi er til stede i butikken for å gi kundene gode råd om hvordan våre produkter kan dekke deres behov, og skape en enkel og trygg handleopplevelse som sikrer at de kommer tilbake.»
På skolebenken lærte jeg at all kommunikasjon må ha et mål. Du skal vite hvem du skal snakke til, hvorfor du snakker til de, hvilket budskap som treffer best og hvilke verktøy som når målgruppen mest effektivt. Dette virker det som mange ledere har glemt å ta med seg inn i den digitale verden.
Læring og utvikling på tvers av generasjoner
Jeg tror at mange ledere føler seg utrygg på egen digital kompetanse, og er usikre på hvordan de skal navigere i det nye landskapet. Usikkerhet er en følelse jeg kjenner mye på som ung i arbeidslivet. Rollen som konsulent er en ny og ukjent arena for meg. Derfor er jeg opptatt av å ha dyktige støttespillere rundt meg, som kan vise vei der jeg går i blinde. På samme måte tror jeg at det er viktig at flere erfarne ledere tørr å ta i bruk yngre støttespillere, for å finne veien og målet i den digitale jungelen.
Det er enklere å lære seg et nytt språk fra fødselen enn i godt voksen alder. Slik er det også med kommunikasjon i de sosiale kanalene. Noen av oss har vokst opp med Facebook, andre må vokse inn i den digitale verden. Om fem år vil vi for første gang være fem generasjoner i arbeid samtidig. Jeg tror det blir mindre usikkerhet og bedre innhold av at 1. generasjon og 5. generasjon løser utfordringene sammen.
5 gode råd
Her har jeg samlet 5 gode tips til ledere som vil styrke den digitale posisjonen, men er usikre på hvordan. Den er hentet fra en liste over tips til oss som er ny i arbeidslivet. Siden vi er i samme båt har jeg valgt å kalle den: 5 tips til oss som skal ut av komfortsonen.
- Be om råd og hjelp fra noen som har erfaring
- Bestem deg for hva du ønsker å oppnå
- Ha realistiske forventinger
- Vær tålmodig
- Ta ansvar for egne resultater