Meny Kontakt oss
×

Made by China: Fra kostnadslederskap til merkevarebygging

Skrevet av: Joachim Lyng
Partner
joachim@smidesanglyng.com
926 56 002

Kina er for mange mest kjent for billig produksjon av vestlige produkter. Virkeligheten er ganske annerledes. I verdens mest folkerike land har de tatt opp konkurransen med vesten. Fremover vil vi møte flere merkevarer og løsninger med merkelappen "made by China."

Made in China
Kinesisk økonomi har i mange år basert seg på å produsere billig på oppdrag fra andre land. Alt fra hundebur til smartphones. Det er mange som tenker på Kina som en produsent av vestlige produkter, og billige kopier. Det er fortsatt en stor og viktig del av den kinesiske økonomien. Samtidig har landet vært gjennom en voldsom utvikling de siste 10 årene. Velferden i Kina øker og urbaniseringen skjer i et dramatisk tempo. Den urbane befolkningen i Kina er i dag anslått til å være over 600 millioner.

Made for China
Veksten i nasjonalt konsum har vekket økt interesse i den vestlige verden. Et eksempel fra bransje vi kjenner godt er underholdningsindustrien. Sommeren 2016 åpnet Disney sin nye fornøyelsespark i Shanghai. Til en kostnad på nesten 50 milliarder kroner, er det den største enkeltinvesteringen i en fornøyelsespark Disney noensinne har foretatt. Det illustrerer risikoen vestlige merkevarer er villig til å ta for å få innpass i den hurtig voksende mellomklassen i Kina.

Her i Norge merker vi utviklingen i reiselivsnæringen. Turister fra Kina utgjør den raskest voksende og den mest lønnsomme turistgruppen. I følge tall fra Innovasjon Norge legger Kinesiske turister igjen dobbelt så mye penger som gjennomsnitts-turisten.

Made by China
En tredje, og siste faktor vi mener er relevant er innovasjon. Regnet i prosent av total omsetning bruker kinesiske selskap nesten like mye på forskning og utvikling som amerikanske selskap. Fra å ha kopiert vestlige teknologier og merkevarer, ser vi nå de første eksemplene på kinesiske innovasjoner som ligger i forkant av den globale utviklingen. Et eksempel er super-applikasjonen Wechat, som har integrert sosiale medier, chat og betalingsløsning for alt fra fly og hotell til kino og taxi i en og samme app.

Kina er ikke lenger bare et land vi skal se til for billig produksjon. Fremover blir det like viktig å vende blikket østover for inspirasjon.